Witamina D należy do najważniejszych witamin w ustroju człowieka, zresztą według obecnej wiedzy jest bardziej hormonem, niż typową witaminą. Jakie są korzyści z podawania witaminy D wg badań naukowych? Zapobiega krzywicy Suplementacja witaminą D i wapniem może mieć wpływ na powstawanie krzywicy i zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnych złamań u [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Witamina C odgrywa znaczącą rolę jako antyoksydant, związek istotny dla zwalczania kortyzolemii (nadmiernego podniesienia stężenia kortyzolu) oraz funkcjonowania układu odpornościowego. Wiele wskazuje na to, iż ma inne, liczne właściwości, które nie są znane większości ludzi. Wiele wskazuje więc na to, iż witamina C nie jest tylko suplementem [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej z miejsc opornych nie jest łatwa. Jednak czasem okazuje się, że dieta osoby trenującej lub sam trening nie do końca spełnia wymogi klasycznego odchudzania, nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, [...]
Kwas L-askorbinowy znany również potocznie pod nazwą witamina C - jest jednym z najważniejszych mikroelementów naszej diety. Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Możemy znaleźć ją głównie w pokarmach roślinnych takich, jak warzywa czy owoce (np. cytrusy, papryka, pomidory, owoce leśne), jak również w licznych suplementach. [...]
[...] reakcję zapalną? Dodaj do swojej diety więcej owoców i warzyw. Warzywa i owoce zawierają fitochemikalia, które pomagają zwalczać stany zapalne. Ponadto są bogate w witaminy antyoksydacyjne (A, C i E), które pomagają zwalczyć uszkodzenia komórek, które mogą wywołać stan zapalny. Nie zapomnij również małej garści orzechów. Wiele badań [...]
Prowadząc zdrowy styl życia, liczymy na to, że spowolnimy proces starzenia organizmu, a to ostatecznie doprowadzi do długiego i zdrowego życia. Rodzi się jednak pytanie, ile tak naprawdę mamy kontroli nad procesem starzenia się? Chociaż nie można zatrzymać procesu starzenia się, istnieją dowody na to, że można spowolnić ten proces. Podsumowując [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
[...] jest najlepiej tolerowany przez konkretnego zawodnika. Dla niektórych może to być odżywka serwatkowa np. WPI, ale dla innego już białko jajeczne. Dobry preparat zawierający witaminy i minerały Obciążenia treningowe i litry potu wylewane podczas treningów, mogą powodować to, że tradycyjna dieta, nawet jeśli odpowiednio zbilansowana, może mieć [...]
[...] utratę tkanki tłuszczowej i trzewnej u osób spożywających bardzo mało wapnia podczas stosowania diety restrykcyjnej, związanej z ograniczaniem podaży energii. Niedobór witaminy D jest związany z występowaniem złamań (jest istotna dla zdrowia kości), uogólnionego zmniejszenia siły mięśni. Niedobór wspomnianego związku jest typowy w Europie, [...]
[...] w kierunku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niemniej witamina C posiada wiele, mniej znanych właściwości i o tym jest właśnie ten artykuł. Spadek stężenia witaminy C w trakcie infekcji Zwiększona produkcja reaktywnych form tlenu jako element odpowiedzi na patogeny może wyjaśniać spadek stężenia witaminy C w trakcie infekcji. W [...]
[...] się, jak w najprostszy i najbardziej efektywny sposób dostarczyć ją do organizmu w dawkach zaspokajających zapotrzebowanie nawet osób o dużych wymaganiach. Jakie są źródła witaminy B12? Niedobory witaminy B12 obserwuje się najczęściej w regionach słabo i średnio rozwiniętych gospodarczo. Przyczyną tego są niskie obserwowane poziomy spożycia [...]
[...] sportowców z różnych dyscyplin sportowych. Witamina B12 i kwas foliowy również odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne (B12) oraz zielone warzywa liściaste, fasola i orzechy (kwas foliowy), może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
[...] kostną. Co więcej, dieta redukcyjna może wykazywać dużo większe braki witaminowo-mineralne, co może wiązać się z koniecznością wykorzystania większych dawek wapnia, witaminy D3 i witaminy K2. Po trzecie i najważniejsze - brak treningu oporowego Obecnie nauka potwierdza, że odpowiednio skonstruowany trening siłowy jest tym elementem, [...]
Nasz kręgosłup wykonuje ważne zadanie polegające na utrzymaniu pozycji pionowej ciała. Jest to istotna cecha, która w wyniku ewolucji dała przewagę gatunkowi ludzkiemu nad pozostałymi ssakami. Jednak nie tylko cecha nośna jest ważna. Kręgosłup stanowi również ochronę dla rdzenia, który jest łącznikiem pomiędzy mózgiem a wszystkimi członkami ciała. [...]
[...] w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas przeziębienia W czasie przeziębienia należy nie tylko skupić się na potencjalnych korzyściach z dodatkowej podaży witaminy C, lecz na tym, aby nie obniżyć jej spożycia przez utratę apetytu, co mogłoby się wiązać z utratą pewnej części ochrony organizmu. Spożywając około 5 porcji owoców i [...]
[...] substancji odżywczych do organizmu. Nie każdy bowiem lubi przełykanie kapsułek i tabletek, czy smak produktów w postaci proszku. Nie każdy jest również w stanie dostarczyć witaminy i składniki mineralne oraz inne substancje odżywcze wraz ze spożywaną dietą. Witamina B6 jest również związkiem o wielokierunkowym działaniu i sprzyja m.in. [...]
Większość młodych ludzi bagatelizuje wpływ słońca na skórę. Często zdarza się słyszeć argument o pięknej opaleniźnie. W rzeczywistości w miesiącach letnich człowiek potrzebuje minimalnej ilości promieniowania UV, wszystko ponad ten limit powoduje uszkodzenia i przyspiesza starzenie skóry. W krótkim horyzoncie czasowym zyskujemy efekt wizualny, ale [...]